Ja.
Het kan heel handig zijn om terug te kunnen vinden wat je hebt gegeten.
Naslagwerk is bijzonder handig als je iets grondig wilt uitspitten. Is dit jouw favoriete werkwijze, dan moet je dat doen.
En nee.
Bij het omslaan van de bladzijde is het uit je focus. Sommige dagboeken zullen je ook een score laten invullen van hoe je je voelde of hoe je energie voor de dag was. Heb je weleens nagedacht of je bij elke score die je geeft een vergelijkbare waarde gekoppeld zit?
Wel zijn er apps die gemakkelijk je ingevulde voeding omzetten in een cirkeldiagram. Die is gericht op de zogenoemde macronutriënten; eiwitten, koolhydraten, vetten. Dat heb je echter niet nodig als zoekt naar de beste brandstof voor jouw lichaam. Misschien reageert jouw immuunsysteem agressief op bepaalde voeding. Het kan intolerantie heten of een allergie, dat is niet belangrijk. De triggers voor ontstekingen bestaan juist uit een moleculaire samenstelling van een voedingseiwit. Een eiwit van broccoli is anders dan die van tuinerwten of kokos. Deze eiwitten kunnen tot 8 weken in je spijsverteringssysteem verblijven. Hoe ga je dat herkennen? oe ga je dat ooit terugvinden tussen al die bladzijden?
Om je lichaam te leren kennen over een langere termijn heb je een andere methode nodig. Je hebt een vaste waarde per score nodig. Om te vergelijken: je wilt wegen maar je gebruikt elke keer een andere weegschaal die niet allemaal geijkt zijn en dus niet dezelfde uitkomst aangeven. Dat is zonde. Je wilt namelijk maar één ding: minder klachten hebben.
Wil je hier meteen wat aan doen? Ga de grafiek gebruiken!
Het biedt alle ruimte van een dagboek, maar zet de scores in een overzicht. Met deze grafiek zie je in één oogopslag wanneer er een reactie was, een ontsteking of veel klachten én het patroon van wat je deed voordat de klachten kwamen. Kom je bij ons met het abonnement, dan staat de grafiek voor je klaar om meteen te beginnen!