Project Mij

Controle over je auto-immuunziekte

Wist je dat elk mens zo'n 60.000.000.000.000.000 cellen heeft? Samen voorzien ze in alle functies van jouw lichaam, zodat jij een leven kan leiden waarin je gelukkig bent. Deze kleine machines verzorgen jou, ze hebben echter zelf ook verzorging nodig. Zoals een auto alleen goed kan rijden als je de juiste brandstof tankt, regelmatig een beurt geeft, liefdevol wast en stofzuigt en af en toe uitdaagt, zo willen je cellen dat ook. 

Elke cel gebruikt de bouwstenen die je het lichaam aanbiedt. Je bent wat je eet. Wat je eet, daar ben je van opgebouwd. Dit is vooral zichtbaar in het celmembraam. Dat is jargon voor de celwand. Deze is gemaakt van vetten. Deze vetten vormen een barrière tussen het interne milieu van de cel en alles daarbuiten. Met verschillende poortjes in die celwand heeft de cel gecontroleerd contact met buiten. De wand van de cel is bepalend voor de flexibiliteit van de cel. Dit geldt niet alleen voor 1 exemplaar, maar voor alle 60 miljoen miljard stuks. (ongeveer, misschien heb jij er iets meer dan mij). 

Een cel die stug is, met een rigide celwand, beschadigd sneller en doet er langer over om zich te herstellen. Denk eens aan een hard vet wat je zou eten. Zoals vast frituurvet. Eet je dit af en toe, of heb je geen verstoord immuunsysteem, dan is er niets aan de hand. Eet je het zo vaak dat je lijf het gebruikt als bouwstenen, dan is de celwand van dezelfde structuur als dat blok frituurvet. Best stug en bovendien niet echt vloeibaar bij menselijke lichaamstemperatuur maar vanaf 58°C. 

Behalve de opbouw van de celwand is er ook een verband met het immuunsysteem. Hoe meer de cellen van verzadigde vetten zijn gebouwd, hoe meer witte bloedcellen worden gemaakt die inflammatie of ontsteking aanwakkeren. En dat is zonde. Voor de uitleg hoe dat precies zit, uitgelegd op een manier die je begrijpt verwijs ik je naar het deel 'Ínzicht' van boek Project Mij. 

 

Schaf hier jouw exemplaar aan!

 

Project-mij Controle over je auto-immuunziektel

 

Merlijn Boekhandel

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met mij op.

Klik hier om contact op te nemen

Wanneer de weg ophoudt, verander. Na verandering kun je verder. 


- I Tjing -